dijous, 26 de juliol de 2012

La gralla medieval

En el còdex Manesse podem veure la següent imatge:
Hi podem veure diversos personatges, dos dels quals toquen instruments musicals. Es tracta d'un isntrument de percussió i d'un instrument de vent, de la família de la fusta. Observant la imatge no puc evitar de pensar amb un instrument prou conegut a Catalunya: la gralla. Tal com proposo en el meu bloc l'Orchésographie, podem utilitzar la gralla per interpretar música medieval, un repertori que no és l'apropiat per aquest instrument... o sí? La pregunta que ens podem formular és: quin és l'origen de la gralla? Es tracta d'un instrument de la família dels oboès, en aquest cas l'oboè tradicional català del qual n'existeixen diversos tipus.
En una altra miniatura del codex Manesse podem observar un instrument molt semblant del de la primera imatge:
Sembla que aquest tipus d'instrument era prou popular, atès que se'l representa, ja, en dues imatges, encara que totes dues són del mateix manuscrit.
El còdex Manesse és un manuscrit medieval alemany del segle XIII, la qual cosa ens indica que al menys, a Alemanya, es coneixia instruments semblants a les nostres gralles, malgrat que, aquí, no queden molt clares les mides o proporcions. És molt probable que aquests instruments siguin un tipus de xirimia medieval, molt semblant a la nostra tarota actual.
En un altre article ja parlaré sobre la gralla i totes les seves variants. De moment, em puc aventurar a suposar que, en el segle XIII, ja hi havia un so semblant a la nostres gralla o tarota, la qual cosa pot demostrar que no és gaire absurd dedicar un bloc de repertori medieval per a gralla.

Cap comentari:

Publica un comentari